Koppijn
Migraine
Chronische hoofdpijn
Spanningshoofdpijn

 

Spanningshoofdpijn

Een doffe drukkende pijn aan weerszijden van het hoofd. Soms zijn ze licht misselijk of kunnen weinig licht verdragen. De hoofdpijn komt zomaar spontaan opzetten. Ongeveer 65 procent heeft af en toe last van spanningshoofdpijn, en bij een paar procent is deze hoofdpijn chronisch. Over de oorzaak van spanningshoofdpijn is – anders dan de naam doet vermoeden – nagenoeg niets bekend.

Er bestaan wel vele, vooralsnog onbewezen theorieën. Een hiervan stelt dat spanningshoofdpijn veroorzaakt wordt door een combinatie van pijn vanuit de nek en aangezichtsspieren met een verlaagde pijndrempel in de hersenen. Erfelijke aanleg zou een rol kunnen spelen. Maar ook een verkeerde stoel in de auto of op het werk, een verkeerd matras of een kussen kunnen de pijn veroorzaken.

Er wordt vaak gesteld dat psychische factoren een rol spelen, maar ook dat is vooralsnog onbewezen. ‘Het is opmerkelijk dat er nog zo weinig bekend is over een zo frequent voorkomende hoofdpijn’, zegt neuroloog Joost Haan, schrijver van Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn. ‘Tot nu toe hadden wetenschappers weinig belangstelling voor spanningshoofdpijn. Er werd te snel aangenomen dat psychische factoren wel de oorzaak zullen zijn, omdat niets anders gevonden kon worden.’

Medicijnen: pijnstillers als paracetamol of ibuprofen. Ook zijn er middelen op de markt om de frequentie van de hoofdpijn te verminderen zoals amitriptyline of imipramine. Deze zijn aspecifiek en dus niet speciaal ontwikkeld voor spanningshoofdpijn.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een zeer zeldzame, maar zeer ingrijpende vorm van hoofdpijn. Hooguit tienduizend mensen in Nederland lijden hieraan. Een aanval ontstaat zeer plotseling, vaak tijdens de slaap. Er is sprake van een zeer hevige, snijdende of borende pijn, meestal achter het oog of in het voorhoofd bij de slaap. Het oog begint meestal ook te tranen of zwelt op.

Een clusterpatiënt kan niet rustig zitten of liggen. Vaak gaan patiënten tijdens een aanval ijsberen, of soms zelfs met hun hoofd tegen een muur of vloer bonken. Bij de meeste patiënten treden de aanvallen op in clusters. Ze treden gedurende een periode van weken of maanden zeer regelmatig op om vervolgens maanden, soms zelf jaren weg te blijven.

Medicijnen: vooral middelen die de aanvallen voorkomen zoals lithium, prednison en verapamil. Deze worden gecombineerd met medicijnen die de pijn van de aanval moeten verzachten. Pijnstillers als paracetamol helpen niet, wel triptaaninjecties en toediening van zuivere zuurstof.

Vage heksentheorie

Soms vormen zich fysieke klachten waarbij de oorzaak in het geestelijke vlak ligt: 

langdurige stress,

onverwerkte emoties, 

onplezierige leefsituaties,….

De lichamelijke klachten zijn een uiting van de psychische klachten en behandeling van alleen het fysieke is een tijdelijke verlichting van pijn en ongemak de klacht zal na 

enige tijd weer terugkeren. Indien op beide fronten gewerkt wordt aan de klachten: 

psychisch en lichamelijk, dan kan zowel geest als lichaam tot rust komen. Door bewust zijn zal men inzicht krijgen in de oorzaak van de klachten.

Massage en beweging kunnen de energie stroming van ons lichaam stimuleren. En kunnen zowel klachtgericht als preventief werken.

 
 
Koppijn, hoofdpijn
 
 

2012 © INTERNETADRES KOPPIJN.NL | DISCLAIMER | CONTACT